Oleje roślinne najwyższej jakości. Prowadzimy hurtową sprzedaż olejów roślinnych, które pozyskujemy wyłącznie od renomowanych, polskich i zagranicznych producentów. Zapewniamy najwyższą, stabilną jakość dostarczanych produktów oraz różne opcje dostaw.
Olej rzepakowy rafinowany
Rzepak jest najczęściej uprawianą rośliną oleistą w Polsce. Pozyskany z rzepaku olej posiada cenne walory odżywcze i smakowe oraz znajduje zastosowanie w wielu branżach.
Olej rzepakowy rafinowany używany jest m.in. w produkcji pasz, wyrobów piekarniczo-cukierniczych, majonezu, kosmetyków, środków czystości, chemii domowej, smarów, farb i lakierów. Świetnie sprawdza się w kuchni - do gotowania, smażenia i przyrządzania sosów sałatkowych.
Właściwości
- Wysoka zawartość witamin
- Bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych
- Doskonałe walory smakowe
- Wszechstronne zastosowanie
Zastosowanie
Olej rzepakowy surowy
Olej rzepakowy surowy powstaje wskutek procesu tłoczenia ziarna rzepakowego. Jest głównym surowcem wykorzystywanym w produkcji rafinowanego oleju rzepakowego.
Surowy olej rzepakowy służy przede wszystkim do produkcji pasz oraz biopaliw. Zwiększa właściwości odżywcze, ulepsza konsystencję i poprawia smak mieszanek paszowych dla zwierząt. Z kolei przemysł paliwowy wykorzystuje surowy olej rzepakowy do produkcji estrów metylowych, które są ważnym komponentem biopaliw do silników Diesla. To nowoczesna, ekologiczna alternatywa dla paliw tradycyjnych.
Właściwości
- Wysoka zawartość przeciwutleniaczy
- Bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych
- Wszechstronne zastosowanie
Zastosowanie
Olej sojowy surowy i rafinowany
Olej sojowy powstaje w wyniku tłoczenia ziaren soi. Posiada doskonałe walory odżywcze i smakowe. W ofercie posiadamy zarówno olej sojowy surowy, jak i rafinowany.
Olej sojowy, podobnie jak wiele innych olejów roślinnych, posiada cenne właściwości prozdrowotne. Pozwala obniżyć poziom cholesterolu, zapobiega miażdżycy, wspiera prawidłowe funkcjonowanie mózgu i układu krążenia. Stosowany na zimno, stanowi smaczny i wartościowy dodatek do potraw (podczas obróbki termicznej traci właściwości). Obie wersje oleju sojowego znajdują szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, paszowym i chemicznym. Stanowią naturalny dodatek do pasz dla drobiu i żywca wieprzowego. Działają natłuszczająco oraz poprawiają smak i wartość energetyczną mieszanek paszowych.
Właściwości
- Wysoka zawartość witaminy E i białka
- Bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych
- Naturalne źródło flawonoidów, lecytyny i steroli
- Właściwości nawilżające i natłuszczające
- Przyjemny smak
- Wszechstronne zastosowanie
Zastosowanie
Olej słonecznikowy surowy i rafinowany
Dostarczamy olej słonecznikowy w wersji surowej i rafinowanej. Obydwa warianty znajdują szerokie zastosowanie w branży spożywczej, a surowy olej także w przemyśle chemicznym.
Olej słonecznikowy surowy otrzymywany jest w procesie tłoczenia nasion słonecznika. Stanowi podstawowy składnik w produkcji rafinowanego oleju słonecznikowego – jednego z najbardziej uniwersalnych i użytecznych kulinarnie olejów spożywczych. Olej słonecznikowy służy do smażenia, gotowania i produkcji mixów maślanych. Stanowi częsty dodatek do sałatek. Ceniony jest za wysokie walory smakowe i prozdrowotne. Ma pozytywny wpływ na poziom cholesterolu w organizmie. Surowy olej słonecznikowy dodatkowo wykorzystywany jest do produkcji farb, lakierów i mydeł.
Właściwości
- Najwyższa zawartość witaminy E (spośród oferowanych olejów)
- Bogactwo kwasów omega-6
- Naturalne źródło fitosteroli
- Wysokie walory smakowe
- Wszechstronne zastosowanie