Produkty


Rzepakowy rafinowany

Rzepak jest najczęściej uprawianą rośliną oleistą w naszym kraju. Ogromne połacie pól kwitnących na żółto stanowią piękną ozdobę polskiego krajobrazu, a uzyskany z rzepaku olej, posiada bardzo cenne walory smakowe i jest chętnie wykorzystywany w wielu branżach.

Olej rzepakowy rafinowany wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym dzięki wysokiej zawartości witamin oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Używany jest w produkcji pasz, wyrobów piekarniczo-cukierniczych, majonezu oraz w przetwórstwie rybnym. W codziennym gotowaniu doskonale nadaje się m.in. do smażenia oraz do sałatek.

W branży kosmetycznej jest często wykorzystywany m.in. do produkcji środków do prania, mydeł i środków czyszczących. W branży technicznej do produkcji smarów, farb, lakierów itp. Ze względu na swoje walory prozdrowotne olej rzepakowy wykorzystywany jest szeroko również w przemyśle farmaceutycznym.

Zastosowania oleju rzepakowego są bardzo wszechstronne, a Polska należy do czołówki europejskich producentów.


Rzepakowy
surowy



Powstaje podczas procesu tłoczenia ziarna rzepakowego. Jest głównym surowcem wykorzystywanym w produkcji rafinowanego oleju rzepakowego.

Najszersze zastosowanie posiada w produkcji pasz oraz paliw. Przemysł paliwowy wykorzystuje olej surowy do produkcji estrów metylowych stanowiących komponent biopaliw do silników diesla.


Sojowy surowy
i rafinowany


Olej sojowy powstaje w wyniku tłoczenia ziaren soi i jak wiele innych olejów roślinnych posiada właściwości zdrowotne – pozwala obniżyć poziom cholesterolu, pozytywnie wpływa na pracę mózgu i układu sercowo-naczyniowego, zapobiegając m.in. miażdżycy. Doskonałe walory zawdzięcza wysokiej zawartości białka, wit. E, flawonoidów, lecytyny, steroli, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Olej sojowy to wartościowy dodatek do potraw, który przeznaczony jest do stosowania na zimno, ponieważ w trakcie obróbki termicznej traci swój dobroczynny wpływ na organizm człowieka.

Obie wersje oleju sojowego (surowy oraz rafinowany) stosuje się w przemyśle kosmetycznym, paszowym oraz chemicznym. Jest często wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym, ponieważ posiada właściwości nawilżające. Stanowi również naturalny składnik natłuszczający paszę dla zwierząt (drobiu i żywca wieprzowego), poprawiający ich smak i wartość energetyczną, charakteryzujący się wysoką zawartością białka.


Słonecznikowy surowy i rafinowany

Jest podstawowym składnikiem w produkcji rafinowanego oleju słonecznikowego.
Olej słonecznikowy surowy otrzymywany jest podczas procesu tłoczenia nasion słonecznika.

Na tle pozostałych olejów wyróżnia się największą zawartością witaminy E, która jest określana jako witamina młodości i płodności, ponadto dobrze działa na cholesterol, obniżając jego poziom w organizmie. Najlepsze zastosowanie znajduje między innymi w przemyśle spożywczym jako dodatek do produkcji mixów maślanych.

Wykorzystywany do podsmażania, gotowania i do sałatek.