OLEJ RZEPAKOWY

Olej roślinny, a w tle pole słoneczników

W ofercie Flota Logistic znaleźć można zarówno olej rafinowany, czyli oczyszczony z zanieczyszczeń i produktów utlenienia, przez to bardziej stabilny, odporny na wahania termiczne i trwalszy, jak i olej rzepakowy surowy, powstały w procesie tłoczenia nasion rzepaku, mający wiele zastosowań przemysłowych.

Rzepak jest najczęściej uprawianą rośliną oleistą w naszym kraju. Ogromne połacie pól kwitnących na żółto stanowi nie lada ozdobę polskiego krajobrazu, a uzyskany z rośliny olej rzepakowy posiada bardzo cenne walory i jest wykorzystywany w wielu branżach.

Olej rzepakowy jest szczególnie doceniany w branży spożywczej dzięki wysokiej zawartości witamin, nienasyconych kwasów tłuszczowych, swoim doskonałym walorom smakowym i zdrowotnym. Jako produkt o dużym bogactwie składników mających korzystny wpływ na nasze zdrowie bywa często nazywany oliwą Północy. W codziennym gotowaniu doskonale nadaje się m.in. do smażenia oraz do sałatek. W przemyśle spożywczym używany jest na przykład w produkcji wyrobów piekarniczo-cukierniczych, majonezu oraz w przetwórstwie rybnym.

Jeśli chodzi o olej rzepakowy surowy, to może on stanowić na przykład komponent biopaliw do silników Diesla w maszynach rolniczych i budowlanych. Zastosowania oleju rzepakowego są bardzo wszechstronne – wykorzystuje się go również szeroko w kosmetyce, m.in. do produkcji środków do prania, mydeł, środków czyszczących, a także do produkcji smarów, farb, lakierów, pasz dla zwierząt, do wyprawiania skór itd. Ze względu na swoje walory prozdrowotne olej rzepakowy wykorzystywany jest szeroko również w przemyśle farmaceutycznym.

Zarówno olej rzepakowy rafinowany, jak i surowy, powstały w procesie tłoczenia nasion rzepaku, jest surowcem dla wielu gałęzi przemysłu, w związku z czym popyt na rzepak rośnie z roku na rok. Warto również dodać, że Polska należy do czołówki europejskiej jeśli chodzi o produkcję oleju rzepakowego.

firmakontakt
gr
sposób dostawy
Olej rzepakowy surowy
Otrzymywany jest poprzez proces tłoczenia nasion rzepaku. Znajduje zastosowanie w przemyśle paszowym oraz jako dodatek do produkcji różnego rodzaju olejów w przemyśle technicznym, produkcji biokomponentów i jako podstawowy składnik w produkcji rafinowanego oleju rzepakowego.

Olej rzepakowy rafinowany
Otrzymywany jest poprzez rafinację surowego oleju rzepakowego. Rafinację przeprowadza się w celu nadania mu odpowiednich właściwości, np. pozbawienia zabarwienia, poprawienia zapachu, zwiększenia trwałości. Końcowe przeznaczenie znajduje głównie w produkcji spożywczej oraz w gotowych wyrobach spożywczych. Na co dzień najczęściej stosowany jest do smażenia, podsmażania oraz jako dodatek do sałatek i surówek.

Olej sojowy surowy
Otrzymywany jest podczas procesu tłoczenia nasion soi. Bogaty w lecytynę, witaminę E, kwas linolowy zawiera także w porównaniu z innymi olejami bardzo dużo, bo aż 30-50% białka. Obok ważnych zastosowań w życiu każdego człowieka znajduje także zastosowanie między innymi w przemyśle paszowym.

Olej sojowy rafinowany
Otrzymywany jest poprzez rafinację oleju sojowego surowego. Wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i chemicznym.

Olej słonecznikowy surowy
Otrzymywany jest podczas procesu tłoczenia nasion słonecznika. Znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym oraz jako dodatek do pasz. Jest podstawowym składnikiem w produkcji rafinowanego oleju słonecznikowego.

Olej słonecznikowy rafinowany
Olej roślinny spożywczy pozyskiwany z nasion rośliny oleistej - słonecznika. Otrzymywany jest poprzez rafinację surowego oleju słonecznikowego. Końcowe zastosowanie znajduje między innymi w przemyśle spożywczym jako dodatek do wyrobów maślanych. Wykorzystywany do smażenia, podsmażania, gotowania i do sałatek.

Olej palmowy rafinowany
Otrzymywany jest w procesie rafinacji surowego oleju palmowego. W temperaturze pokojowej ma postać gęstego, miękkiego masła o neutralnym, lekkim zapachu. Olej palmowy rafinowany znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym jako dodatek do produkcji margaryny, polew cukierniczych oraz do wypieku. Stosuje się go również do produkcji mydła, kosmetyków, świec, smarów. Doskonały do smażenia i podsmażania.


Firma  |  Oferta  |  Kontakt